SSO betekenis: wat is het?

SSO staat voor single sign-on. Het stelt mensen in staat om dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken voor alle SSO’ed toepassingen. Bijvoorbeeld als je SSO provider google is, kun je met SSO in gmail en youtube met dezelfde account (gebruikersnaam & wachtwoord) inloggen.

SSO is veel meer dan alleen ‘login gegevens delen’. Het gaat om het delen van authenticatie/autorisatie tussen meerdere systemen die SSO technologie gebruiken of interoperabele SSO-compatibele toepassingen. Als iemand via SSO inlogt op het ene systeem, logt het hem automatisch in op een ander SSO ingeschakeld systeem waar hij een account heeft met hetzelfde emailadres.

Waarom single sign-on?

Er zijn verschillende voordelen van SSO. Het gaat bij SSO om de gebruikerservaring. Gebruikers hoeven geen gebruikersnamen en wachtwoorden meer te onthouden voor SSO ingeschakelde of compatibele diensten. De eerste SSO of SSO compatibele dienst die gebruikers gebruiken werkt ook over andere SSO diensten heen.

Gebruikerservaring gaat verder dan bruikbaarheid, want ze heeft ook te maken met efficiëntie, bijvoorbeeld door tijd te besparen door niet telkens inloggegevens te hoeven invoeren als iemand een toepassing/website wil openen waarop hij al via SSO is ingelogd. Efficiëntie kan gemeten worden in bespaarde seconden. Wat sso uiterst nuttig maakt voor elke organisatie waar mensen af en toe op afstand werken (thuiskantoor).

Wat is citrix SSO?

Citrix SSO is SSO software die op een server draait en SSO diensten verleent aan webtoepassingen die op virtuele desktops draaien. Gebruikers kunnen met hun SSO referenties toegang krijgen tot desktop toepassingen zonder eerst op een virtuele desktop in te loggen.

Wat is sdk SSO?

Software development kit single sign-on is SSO voor mobiele apps, web apps of desktop apps waarbij sdk authenticatie gebruikt wordt in plaats van SSO authenticatie. Het werkt door de gebruiker eenmalig zijn SSO gegevens te laten invoeren in een app die als front end fungeert, dan krijgen alle andere apps die deze front end als tussenpersoon gebruiken automatische SSO functionaliteit (inloggen zonder dat de gebruiker gebruikersnaam & wachtwoord invoert).

Wat is een SSO koppeling?

Een SSO link is een soort SSO login waarbij gebruikers zich met hun SSO credentials kunnen aanmelden bij een SSO ingeschakeld systeem en dan automatisch in een andere SSO ingeschakelde of compatibele app/website geso’ed worden.

Wat is aanmelden met SSO?

Inloggen met SSO is een SSO login waarbij de SSO gegevens gebruikt worden om automatisch in te loggen op andere SSO enabled of compatibele websites. De gebruiker meldt zich met de SSO dienst aan via een link en hoeft zijn SSO gegevens niet opnieuw in te typen als hij op de link van een andere SSO enabled website klikt.

Wat betekent de afkorting SSO?

De afkorting SSO betekent single sign-on.