Wat is cybersecurity?

Cybersecurity is het beschermen van computernetwerken, systemen, programma’s en gegevens tegen ongeoorloofde toegang, gebruik of wijziging. Er zijn drie hoofdcategorieën die cybersecurity omvat: computerbeveiliging, netwerkbeveiliging en informatiebeveiliging.

Cybersecurity beschermt tegen cybercriminelen die kwaadwillig voordeel zouden kunnen halen uit wat er op de harde schijven van computers staat. Netwerkbeveiliging beschermt wat over het internet gebeurt via wat in wezen firewalls zijn; wat er via kabel of draadloos in gaat moet geschikt zijn voor overdracht, terwijl wat er uit komt niets aan de andere kant mag veranderen. Informatiebeveiliging beschermt wat in databanken zit, zoals credit card gegevens, bankrekeningnummers en medische dossiers.

De term cybersecurity kwam in gebruik in de jaren ’90 om weer te geven wat er al gedaan werd om computers tegen ongeoorloofde toegang te beschermen; wat tot dan toe computerbeveiliging of cyberdefence genoemd werd.

Waarom is security belangrijk?

Security is belangrijk omdat wat betrouwbaar lijkt kan toch gevaarlijk zijn. Wat er bijvoorbeeld uitziet als een USB geheugenstick kan in werkelijkheid een virus bevatten dat de bestanden van een computer beschadigt als het erin gestoken wordt.

Wat is een cyber agent?

Een cyber agent is een persoon die probeert te breken wat er op een computer staat. Een hacker is wat men een cyber agent noemt; wat hackers doen vormt de praktijk van wat cyberbeveiligingsdeskundigen ethisch hacken noemen.

Wat is een cyberdreiging?

Een cyberdreiging is wat lijkt op wat niet gevaarlijk is maar uiteindelijk toch is wat het pretendeert te zijn. Iemand kan bijvoorbeeld een e-mail sturen die lijkt op een e-mail van wat je bank lijkt te zijn en je vragen op een link te klikken waarmee ze toegang krijgen tot je rekening.

Waarom cyber security?

Met cyber security beveilig je belangrijke gegevens van je bedrijf tegen wat cyberaanvallen genoemd worden. Je beschermt zo wat zich aan de “binnenkant” bevindt van wat men de “eindpunten” noemt.

Bekijk ook: cyber.